Pernahkah Anda Terfikir Apa Yang Tidak Dilindungi Dalam Insurans Kenderaan?

Hari ini kita akan membincangkan tentang 5 situasi yang tidak dilindungi insurans kenderaan :-

Kerosakan Kereta Akibat Bencana Alam
Kerosakan sedemikian tidak dilindungi oleh pembekal insurans, dan anda tidak layak untuk memfailkan tuntutan insurans melainkan anda memasukkan perlindungan peril khas dalam polisi komprehensif anda semasa memperbaharui insurans anda pada tahun tersebut. Anda mungkin boleh menerima pampasan untuk kerosakan kereta yang disebabkan oleh malapetaka semula jadi yang disenaraikan dengan menggunakan perlindungan ini.

Kerosakan Total (Total Loss)
Apabila kereta rosak teruk atau musnah sehingga tidak dapat dibaiki, ia dianggap sebagai kerugian total. Jika anda mengalami kemalangan yang mengakibatkan kerosakan menyeluruh pada kenderaan anda, syarikat insurans tidak akan membayar baki pinjaman anda. Oleh kerana komponen kadar susut nilai kenderaan dan kadar faedah yang dikenakan oleh bank, syarikat insurans hanya akan memberikan pembayaran balik untuk nilai kereta anda pada nilai pasaran, yang biasanya kurang daripada jumlah pinjaman.

Tetapi perlu diingat bahawa ini hanya terpakai kepada individu yang mendapatkan pinjaman kereta daripada bank.

Kecederaan Atau Kematian Diri
Adalah penting untuk menyedari bahawa jika anda cedera atau terbunuh dalam kemalangan kereta, insurans kereta anda tidak akan memberikan perlindungan. Hanya bahaya atau kematian pihak ketiga akan dilindungi. Anda tidak perlu takut, walaupun, kerana perlindungan insurans pihak ketiga akan melindungi anda jika anda tidak bersalah atas kemalangan itu. Walau bagaimanapun, beberapa polisi insurans, seperti Takaful Ikhlas, juga menyediakan perlindungan untuk insiden individu.

Kerosakan Kereta Akibat Rusuhan
Walaupun ia tidak disengajakan, polisi insurans tidak akan membayar untuk pembaikan jika rusuhan atau tindakan keganasan merosakkan kereta anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menambah perlindungan tambahan ini pada perlindungan komprehensif anda jika anda bimbang ia mungkin berlaku pada masa hadapan. Premium biasa untuk perlindungan tambahan ini ialah kira-kira 0.3% daripada jumlah yang diinsuranskan.

Kehilangan Aksesori Kereta
Roda sukan baru dicuri? Kerusi boleh tukar kulit baru rosak? Malangnya, memfailkan tuntutan insurans masih tidak praktikal. Syarikat insurans tidak akan membayar apa-apa kepada anda untuk kehilangan atau kerosakan aksesori. Walau bagaimanapun, jika aksesori itu diinsuranskan oleh anda semasa anda memperbaharui insurans dengan pelan yang telah ditulis sebelum ini, anda mungkin boleh memfailkan tuntutan insurans.

Ingat untuk share post ini kepada rakan dan keluarga anda, dan save post ini untuk kegunaan masa hadapan jika anda memerlukannya!