Adakah Anda Pasti Tayar Anda Dalam Keadaan Baik?

Tayar kereta yang berkeadaan baik boleh mengurangkan bahaya kemalangan dan menjamin keselamatan anda semasa memandu. Oleh itu, kami akan tunjukkan kepada anda langkah mudah periksa tayar kereta untuk keselamatan anda :-

Periksa Kerosakan Tayar
Pastikan anda memeriksa tayar kereta anda secara berkala untuk sebarang gejala kemerosotan atau koyak yang boleh menyebabkan kebocoran.

Periksa Tanda Bunga Tayar Botak, Tayar Haus
Tayar kereta mempunyai penunjuk haus yang menunjukkan berapa banyak bunga telah haus. Akibatnya, anda boleh memeriksa dan menentukan keadaan semasa bunga tayar kenderaan anda. Selain itu, bunga tayar botak atau tayar kereta yang haus (tayar dalam, tayar luar) boleh menandakan masalah dengan bahagian kereta yang memerlukan pemeriksaan lanjut.

Periksa Tekanan Angin Tayar Kereta
Periksa bacaan angin tayar kereta anda. Tekanan udara yang betul dalam tayar kereta anda boleh membantu anda menjimatkan wang dan mengurangkan bahaya kemalangan semasa memandu.

Dengan ini, ingatlah untuk memeriksa keadaan tayar kereta anda untuk memastikan ia dalam keadaan baik untuk memanjangkan jangka hayat kereta anda